Niedawno opisałam pierwsze danie jakie zrobiłam dzięki kampanii Streetcom i Winiary. Dziś pora na drugie. A więc dziś będą kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem.
Do przygotowania dania potrzebujemy :
* 600 g schabu
* 50 ml śmietany 18%
Przygotowanie :
1. rozgrzewamy piekarnik do ok 200 st C.
Schab kroimy w plastry ok 1 cm jak na zwykłe schabowe, ale w przeciwieństwie do nich lekko rozbijamy . Wkładamy do woreczka załączonego do "pomysł na...". W naczyniu rozrabiamy proszek z dolnej części przepisu w 200 ml wody. Wlewamy do woreczka.
2. Zamykamy woreczek dołączonym klipsem i staramy się rozprowadzić rozrobioną przyprawę jak najdokładniej. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok 45 min (w piecykach bez termoobiegu trzeba niestety dłużej już to wiem) bez przykrywania.
3. Po upieczeniu . rozcinamy woreczek (uwaga na gorące powietrze) i przekładamy do naczynia dodajemy śmietanę i lekko ale dokładnie mieszamy sos.
Składniki pomysłu na kotleciki:
mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, suszone warzywa (smażona cebula, pomidor, cebula, czosnek, czerwona papryka), sól, aromaty, przyprawy (pieprz zielony 3,1% , pieprz czarny, gałka muszkatołowa), cukier karmelizowany, ekstrakt drożdży, olej słonecznikowy, zioła. Może zawierać : jaja, soję, mleko, seler, gorczycę.
Schabik smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie to najlepszy z sosów z tych trzech "pomysłów na,..." jakie dostałam do testowania.
Danie wygląda smakowicie , pięknie pachnie . Widoczny zielony pieprz sprawia że danie nabiera "prawdziwego " nie sztucznego dania. Co prawda za drugim razem pomyliłam śmietany i zamiast 18% dałam 12% ale smak był i za pierwszym i za drugim razem taki że danie znikała w mgnieniu oka. Różniło się tylko kolorkiem jak widać na zdjęciach :)
POLECAM
Do przygotowania dania potrzebujemy :
* 600 g schabu
* 50 ml śmietany 18%
Przygotowanie :
1. rozgrzewamy piekarnik do ok 200 st C.
Schab kroimy w plastry ok 1 cm jak na zwykłe schabowe, ale w przeciwieństwie do nich lekko rozbijamy . Wkładamy do woreczka załączonego do "pomysł na...". W naczyniu rozrabiamy proszek z dolnej części przepisu w 200 ml wody. Wlewamy do woreczka.
2. Zamykamy woreczek dołączonym klipsem i staramy się rozprowadzić rozrobioną przyprawę jak najdokładniej. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok 45 min (w piecykach bez termoobiegu trzeba niestety dłużej już to wiem) bez przykrywania.
3. Po upieczeniu . rozcinamy woreczek (uwaga na gorące powietrze) i przekładamy do naczynia dodajemy śmietanę i lekko ale dokładnie mieszamy sos.
Składniki pomysłu na kotleciki:
mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, suszone warzywa (smażona cebula, pomidor, cebula, czosnek, czerwona papryka), sól, aromaty, przyprawy (pieprz zielony 3,1% , pieprz czarny, gałka muszkatołowa), cukier karmelizowany, ekstrakt drożdży, olej słonecznikowy, zioła. Może zawierać : jaja, soję, mleko, seler, gorczycę.
Schabik smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie to najlepszy z sosów z tych trzech "pomysłów na,..." jakie dostałam do testowania.
Danie wygląda smakowicie , pięknie pachnie . Widoczny zielony pieprz sprawia że danie nabiera "prawdziwego " nie sztucznego dania. Co prawda za drugim razem pomyliłam śmietany i zamiast 18% dałam 12% ale smak był i za pierwszym i za drugim razem taki że danie znikała w mgnieniu oka. Różniło się tylko kolorkiem jak widać na zdjęciach :)
POLECAM
Komentarze
Prześlij komentarz