Lista zakupów:
* 500g mięsa mielonego (nie ma jakie więć dowolność wyboru)
* 1 mała czerwona cebulka
* 1 puszka krojonych pomidorów 420g
Tradycyjnie rozgrzewamy piekarnik do 200st C.
1. Mięso mielone mieszamy z 1 łyżką przyprawy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy delikatnie do załączonego do opakowania woreczka.
2. Resztę przyprawy mieszamy z pomidorami i z cebulką poszatkowana w kosteczkę. Dodajemy do klopsików.
3. Woreczek delikatnie zamykamy i mieszamy zawartość. Układamy w żaroodpornym naczyniu i nie przykrywamy. Pieczemy ok 35 minut.
4. Wykładamy do naczynia i podajemy na stół z makaronem lub jak kto woli z np ryżem.
Składniki:
suszone warzywa 48,1% (pomidor 20,8%, ziemniak, cebula, czosnek), sól, skrobia kukurydziana, cukier, mąka pszenna, zioła 2,4% (bazylia, liść pietruszki, oregano, tymianek, rozmaryn), ekstrakt drożdży, olej słonecznikowy, pieprz czarny, zagęszczony sok z cytryny,. Może zawierać : jaja, soję, mleko, gorczycę.
Sosik smakuje pomidorami i ziołami ale nie przypomina sosy kojarzonego ze spaghetti po bolońsku. W połączeniu z klopsikami jednak ma aromatyczny zapach i cudowny , niepowtarzalny smak. Jak dla mnie idealne na szybki rodzinny obiad bez dużego wysiłku.
Próbowałam dwa razy z innym rodzajem mięsa (mam niedaleko sklep gdzie mogę wybrać i zmielić to co chcę) i muszę przyznać że w zależności od rodzaju mięsa potrawa nabiera indywidualnego smaku. Polecam winiary klopsiki jak i pozostałe dwa "pomysły na...." i nie tylko bo gama do wyboru jest szersza :)
Komentarze
Prześlij komentarz